Jaké bylo léto s MUPáky? V pohybu.

27. 9. 2024 Autor: Milan Šafr Na každý měsíc léta Sportovní klub MUP připravil vícedenní akci – červnové splouvání naší nejdelší a vodácky nejpopulárnější řeky, červencový přechod hřebene Karavanky vedoucího po rakousko-slovinské hranici, a pak srpnovou adrenalinovější akci v rakouských Dolomitech, která spojovala turistiku se zdoláváním lehčích či těžších ferratových cest. Tuto nabídku, jak v letních měsících aktivně strávit čas ve společnosti podobně naladěných vrstevníků, využilo asi třicet studentů.

Splouvání Vltavy

Skupina MUPáků si naplno užila tohoto již tradičního putování vodácky komfortní řekou Vltavou z Vyššího Brodu přes Rožmberk nad Vltavou, Český Krumlov a Zlatou Korunu až do cíle v Boršově. Společnost na vodě i v kempech jim dělala mimo jiné skupina studentů Matematicko-fyzikální fakulty UK. Počasí bylo tento rok bezchybné, což byl jistě plusový a rozdílový bod v porovnání s akcemi z předešlých let, kdy naše vodácké výpravy provázel minimálně dva dny plavby déšť a chladné počasí. Vodácké akce prostě k MUPáckému létu neodmyslitelně patří a patřit budou, to si pište!

Přechod hřebene Karavanky ve Slovinsku

Ve spolupráci CK Alpina uspořádal Sportovní klub MUP pro naše studenty možnost 4denního zážitkového přechodu nejdelšího slovinského pohoří Karavanky. Účastníci mohli na horských cestách ve výškách mezi 1300–2300 m nad mořem obdivovat na jedné straně rovinatou nížinu Korutanských jezer, a na straně druhé dechberoucí masiv Julských Alp s ikonickým vrcholem Slovinska Triglavem. Skupina dobrodruhů ušla s batohem na zádech za čtyři dny kolem 60 kilometrů s převýšením 5000 metrů a cestou zdolala všechny zásadní vrcholy – Golica (1834 m), Weinasch-Vajnež (2174 m) i nejvyšší Stol (2237 m). Přechod Karavanek nabídl účastníkům liduprázdné horské stezky s úchvatnými výhledy,  příjemnými a dobrosrdečnými turisty i provozovateli služeb/ubytování. Slovinsko je určitě skvělým tipem, jak strávit perfektní dovolenou v přírodě s výborným poměrem kvality a ceny. Rozhodně máme v plánu v dalších letech ukázat místní krajinu i dalším zájemcům z řad našich studentů.

Turistika a ferraty v Rakouských Dolomitech

Tato dobrodružná akce se konala v okolí městečka Lienz, centra Východního Tyrolska ležícího na úpatí Lienzských Dolomit, na soutoku řek Isel a Dráva. Celkem 15 účastníků se pohybovalo mimo jiné v místech, kde probíhá legendární závod Dolomitenmann (štafeta složená z disciplín běh, paraglaiding, horské kolo, kajak). Byly to 4 dny nabité pohybem a zážitky, během nichž si studenti kromě dlouhých vysokohorských výšlapů po hřebenech místních Dolomit, nabízejících skvostné pohledy na místní krajinu, vyzkoušeli také místní ferratové cesty nižší či vyšší obtížnosti. Pro drtivou většinu se jednalo o první zkušenost se zdoláváním ferratových cest a je skvělé, že to byla zkušenost pozitivní a budou v ní po této ochutnávce dále pokračovat a zlepšovat své dovednosti při pohybu po skále. A to je přesně to, co organizátora vždy zahřeje na srdíčku a proč tyhle akce pro studenty s nadšením pořádáme.

Všechny naše výjezdy do přírody za pohybem dle reakcí účastníků splnily jejich očekávání. Těšíme se za rok na jejich pokračování a zveme všechny nové, ale opět i známé tváře. Naším cílem je udržet nastavenou laťku a ukázat všem zájemcům z řad studentů naší univerzity možnosti, jak strávit aktivně letní období.

Další sportovní akce nás čeká nyní na konci září. V sobotu si naši studenti mohou zaběhnout v barvách MUP tradiční běchovickou desítku.